Psychosomatische oefentherapie – Medisch Centrum Sint Anna – NIJMEGEN
Psychosomatische oefentherapie

Psychosomatische oefentherapie

Psychosomatische oefentherapie

Elles Huijsman en Aart ter Haar werken in het medisch centrum St. Anna als Psychosomatisch oefentherapeuten.

Psychosomatische oefentherapie

Met ‘psychosomatisch’ bedoelen we meestal de wisselwerking tussen lichaam en geest. Een hoge werkdruk, ingrijpende gebeurtenissen, zorgen, conflicten of dagelijkse ergernissen kunnen stress opleveren en ons uit balans brengen. Als dit langer duurt kan dit lichamelijke en psychische klachten veroorzaken. De psychosomatisch oefentherapeut kan u helpen de balans weer te herstellen.

 

Psychosomatische klachten, wat valt daar onder?

Lichamelijke gewaarwordingen als benauwdheid en ademhalingsklachten, druk op de borst en spierspanningsklachten zijn veel voorkomend bij stress. Maar ook vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, het gevoel dat er een brok in je keel zit kunnen daar bij horen. Meer psychische uitingen van stress zijn piekeren, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, onrust, onvermogen tot ontspanning en slecht slapen. Vaak gaat het bij psychosomatiek om een combinatie van beide:  lichamelijke klachten en gewaarwordingen met een oorzaak in spanning, stress,  onverwerkte zaken en emoties of door hoe je altijd al gewend bent met dingen om te gaan (copingstijl). Ook kunnen deze oorzaken het zelfgenezend vermogen van het  lichaam in de weg staan. Bijvoorbeeld whiplashklachten die maar niet over gaan of een longontsteking met een nasleep van maanden.

 

Aandoeningen die vaker verwezen worden naar Elles Huijsman en Aart ter Haar zijn bijvoorbeeld hyperventilatie, angst- of paniekklachten, overspanning en burnout, spanningshoofdpijn, SOLK (somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten) en ook mensen die willen leren om minder in hun hoofd te zitten en meer te voelen of meer lichaamsbewustzijn te krijgen.

 

Psychosomatische oefentherapie werkt integraal

De behandeling richt zich zowel op de lichamelijke klachten als op de psychosociale problematiek met een integrale aanpak. Dat wil zeggen dat de psychosomatisch oefentherapeut therapeutische gesprekken combineert met  lichaamswerk, ontspanning, adembewustwording, mindfulness, expressie en ontladingsoefeningen  en daarnaast ook cognitieve gedragsmatige interventies toepast. Het is een ‘totaalpakket’.  Het doel daarbij is dat u weer in balans komt.

 

Verwijzing en vergoeding

U kunt met en zonder verwijzing van een arts een afspraak maken met een psychosomatisch oefentherapeut. De behandeling valt onder de aanvullende verzekering. Als u  aanvullend verzekerd bent voor beweegzorg wordt dit door alle zorgverzekeraars vergoed (zonder eigen risico).

 

Uw psychosomatisch oefentherapeuten

Elles Huijsman en Aart ter Haar hebben ruime ervaring als psychosomatisch oefentherapeut. Zij zijn tevens oefentherapeuten Cesar hier in het medisch centrum St. Anna.  Voor meer informatie zie: www.cesarsintanna.nl

 

Psychosomatische Oefentherapie

St. Annastraat 180

6525 GW Nijmegen 024-3557908

Elles Huijsman